ADELE'İN DENEYİM PAYLAŞIMI

MEB tarafından 2018-2019 döneminde yayınlanan istatistiklere göre okul öncesi öğretmenlerinin %94’ü kadın. Peki neden? Bir kadın olarak üniversiteye hazırlık aşamasında en sık karşılaştığım cümleler şu şekildeydi. “Zaten öğretmenlik kadın mesleği.” “Bak ne güzel yarım gün çalışacaksın.” “Ay! Tatili de var, ileride ailene çocuğuna vakit ayırırsın.” Her gün ailem dahil olmak üzere etrafımdaki herkesten benzer cümleler duyuyordum. Çalışacağım kurum ‘ANAOKULU’ olacaktı. Aksi bir durum düşünülemezdi bile. Ana sınıfı öğretmeni olacaktım, okul öncesi öğretmeni değil. Bölümümü soranlara okul öncesi öğretmenliği dediğimde anlaşılmıyordu bile zaman zaman. O neydi? Evet, doğru ya ana sınıfı öğretmenliği. Maalesef, unutulan şey okullarda çocuklara annelik ya da bakıcılık yapmadığımız.

 Erkek ya da kadın, hepimiz üniversitelerde çocuk gelişimi üzerine, çocuk psikolojisi üzerine ve öğretmenlik mesleği üzerine sayısız ders alıyoruz. Gerekli eğitimi ‘annelik’ içgüdülerimizle vermiyoruz. Bu noktada öğretmenlik mesleğinin kadınlara uygun görülmesi tüm saçmalığı ile karşımıza çıkıyor. Herhangi bir mesleğin kadın ya da erkek mesleği olarak tanımlanması meslekler için bir saygısızlıktan başka bir şey değil. 


 Öğretmenlik özelinde düşünüldüğünde işini çok iyi yapan, kendini çocuklara adamış, çok iyi erkek okul öncesi öğretmenleri var. Onların toplum üzerindeki algıyı yıkmak için verdikleri savaşı dinledim. Veliler tarafından tercih edilmediklerinden bahsediyordu hepsi. Özel okullara yapılan başvurularda kendilerini kanıtlamak durumunda kalıyorlarmış. İşini severek, layığıyla yapmak isteyenler için ne acı bir durum sürekli herkese kendini kanıtlama çabası. Bu kalıplardan çıkma vakti geldi de geçiyor. Şu öğretmenlik mesleğini kadınlara yakıştırmaktan vazgeçelim artık. Bizler anne değiliz, bakıcı değiliz. Eğitimciyiz. İşini aşkla yapan ve her anında çocuklara bir şeyler öğretme arzusu ile yanan çok fazla erkek öğretmen gördüm ve sevmeyerek, zorla bu işi yapan birçok kadın öğretmen. Eğitim kadın ya da erkek işi değildir!



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR SERİ KATİLİN DEĞİL, KATİL RUHLU BİR TOPLUMUN FİLMİ: HOLY SPIDER

ÖZAK DİRENİŞÇİSİ FUNDA BAKIŞ: KADINLAR OLARAK KARŞIMIZDAKİ ENGELLERİ CESARETİMİZLE, BİRLİKTELİĞİMİZLE AŞACAĞIZ

Feminizm ve Sosyal Medya